Zo begon ‘t.

In de zomer van 2016 was ik op zoek naar een nieuwe hobby, eentje waar ik 猫cht plezier aan zou gaan beleven. Je moet weten dat ik flink last heb van tinnitus en overgevoeligheid voor geluid en dit grijpt hevig in in mijn dagelijks functioneren. Om die reden moest mijn hobby me meenemen naar buiten, me veel afleiding geven en het liefst ook zorgen voor beweging en voor onderweg zijn. Hardlopen was een optie, maar pijn in de knie毛n leek me geen goed signaal om hier vol voor te gaan. Een kennis van me had een “banaan-fiets” zoals ik die destijds placht te noemen en via hem was een proefritje snel geregeld. De fiets bleek een Quest en werd geleverd door聽Velomobiel.nl.

Na 10 minuten wist ik ’t al, dit was heel bijzonder en hartstikke leuk. Vanaf toen zou ik zo’n prachtige machine nooit meer denigrerend “banaan-fiets” noemen. Om te weten te komen of dit 猫cht iets voor me was en geen bevlieging maakte ik een afspraak om een week een Velomobiel te huren. Het was 15 oktober 2016. Ik had naast de twijfel over ‘de bevlieging’ ook nog de vraag of ik (geboren in 1955) niet te oud was om me in zo’n “supersonic human powered vehicle” te gaan voortbewegen. Een Velomobiel is een aardige investering moet je weten, dus ging ik voor 聽zeker.

Na een paar ritjes in mijn huurfiets (Strada #156) wist ik wat de bevlieging betreft wel beter, nee dit was geen bevlieging, dit was subliem en blijvend (bij leven en welzijn). Bij het lezen over de “ins en outs” van de Velomobielen kwam ik (gelukkig!) terecht op de blog van P茅 Koomen聽questie van tijd聽en dat was voldoende om antwoord te geven op de vraag: “ben ik te oud hiervoor?”. P茅 begon op zijn 65ste en fietste in de tien jaar daarna bijna 140.000 km in zijn Quest en ik heb middels een ritje langs het IJsselmeer in “zijn” Noord Holland gemerkt hoe hard hij gaat maar vooral hoeveel plezier hij eraan beleeft. Nee, ik ben niet te oud. Dus …. zo is ’t gekomen. Een week na de aanvang van de huur bestelde ik mijn QuattroVelo die als serienummer 55 zou krijg en daarmee draagt mijn Velo de “naam” 50five, naar serienummer en geboortejaar van de rijder.

Op 15 oktober (2017) 聽was ik een jaar op weg met mijn Velomobielen en heb ik de eerste (ruim) 12.000 kilometer achter me, prachtige ritjes naar verrassende plekken en ontmoetingen met leuke mensen. 聽Ik bracht een bezoekje aan de Nijmeegse vierdaagse om mijn buurman Ruud aan te moedigen, ging naar mijn nichtje Marita in Duiven, reed een rondje om de Oostvaardersplassen en deed in twee dagen een rondje IJsselmeer vanuit Twente. Even een ritje naar prachtige plaatsen als Ommen, Ootmarsum, Bronkhorst, Deventer en Apeldoorn voor een terrasje, een kop koffie of iets anders; ik vind het prachtig.

Sinds kort rij ik mee met de Lekker Ongebonden Liggers (LOL) in Zutphen en hebben we in Twente onze eigen club met de passende naam Mooi Twente. We rijden met LOL elke eerste zondag van de maand een toertocht vanaf de Houtmarkt en elke tweede zaterdag met Mooi Twente, vanaf verschillende plaatsen door het mooie Twentse land. 聽Dat is voor mij (en voor de anderen aldaar) een prettig contact met mensen met dezelfde hobby, die vrijblijvend en op een gezonde manier bezig zijn met en rond het fenomeen fiets, in al zijn facetten, maar dan vooral met speciale fietsen.

Aan Velomobiel rijden beleef ik heel veel plezier en een enorme ontspanning. 聽Voor mijn tinnitus is het de ideale “meditatie” en daarmee vond ik de energie om via een blog dit plezier te gaan delen met mensen die het willen lezen. Ik nodig je graag uit op deze wijze aan te haken bij mijn QuattroVelo55 en ik doe mijn best je een beetje deelgenoot te maken van deze fantastische hobby. Op mijn homepage lees je mijn blogs … en hieronder vind je een prachtige uitleg wat zo’n velomobiel nu eigenlijk is.