Een klap! En een gat in de Velo.

Het is alweer een tijdje terug, maar toch… Het zit me nog altijd flink hoog. Op een prachtige zondagmorgen in juli maakte ik een “rondje om het huis” zoals Velo-vriend Marc het pleegt te noemen. Het was een ritje van een tachtig kilometers en ik was bijna thuis. In Bentelo waren de midzomerfeesten aan de gang en op weg ernaartoe twijfelde ik nog of ik daar wel door moest rijden. Maar het was nog ruim voor de middag en ik ben voorzichtig. Het was er druk en er stonden veel auto’s en dus was ik extra voorzichtig.

Op een bepaalde plek (T splitsing) gaat mijn route rechtsaf vanaf de straat het fietspad op, de weg die ik volg dus biedt ook de optie om rechtdoor te rijden . Ik rij er bijna dagelijks, dus ken de situatie exact. Stapvoets wil ik het fietspad oprijden omdat het een scherpe bocht is en er ook nog eens een auto hinderlijk op de hoek geparkeerd staat. Juist op dat moment is er een enorme klap ….en valt er een fietser met flinke snelheid over mijn Velomobiel en zijn fiets boort zich in de Strada (zo heette die Velo).

 

 

Een jongen onderweg naar de kermis neemt de binnenbocht en rijdt tegen me op. Gelukkig bleek de schade beperkt tot het materi毛le en konden we in alle rust de zaken middels schadeformulieren met elkaar regelen. De situatie leek me duidelijk. Twee voertuigen of bestuurders, net hoe je het bekijkt, komen elkaar tegen. De ene (ik dus) slaat rechts af, de andere linksaf. Daarbij komt de tegenligger door de binnenbocht en op de verkeerde weghelft en daardoor ontstaat een aanrijding met van mijn kant ruim 1100鈧 schade en aan de fiets van de tegenpartij 125鈧. De schadeformulieren worden ingevuld en over de ‘verkeerde weghelft’ is daarbij ook geen discussie en daarmee wordt er onderkend dat tegenpartij (over de doorgetrokken streep is gereden en) op de verkeerde weghelft reed ten tijde van de aanrijding.

Tot mijn grote verbazing keert mijn verzekeraar de schade uit aan de tegenpartij (鈧125) en weigert de verzekeraar van de tegenpartij mijn schade te vergoeden. De argumentatie is dat de tegenpartij van rechts kwam en daarmee voorrang had. Mijn verzekeraar bevestigde dit. Na lang argumenteren en aandringen wordt uiteindelijk 50% van mijn schade alsnog vergoed.

Ook na lang zoeken in de verkeersregels 聽is het mij niet gelukt over dit soort situaties een meer gedetailleerde verhandeling te vinden dan “verkeer van rechts heeft voorrang”.

Belangrijker dan de gemiste euro鈥檚 vind ik het nog immer blijvend gevoel van onrecht. Dat is pas echt een klap.

One thought on “Een klap! En een gat in de Velo.

  1. Wat een vervelende situatie en je staat machteloos, want getuigen zijn er vast niet. Ik heb vlakbij mijn huis ook een dergelijke situatie als ik door een tunneltje fiets onder de Ring-West in Groningen (Friesestraatweg). Fietsers die van rechts komen nemen massaal de binnenbocht en mijn uitzicht is beperkt. Ik had mij al voorgenomen hier niet meer langs te fietsen: http://tinyurl.com/ycd9sjm8

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s